• GŁÓWNA
  • Od autora
  • Systematyka
  • gołąb dziki
  • gołąb domowy
  • anatomia i fizjologia
  • hodowla
  • porady
  • prawo
  • galerie
  • linki
  • ciekawostki
  • kontakt
  • info
  • gołąb dziki-menu

    Wstęp g.dzikie w Polsce gatunki wymarłe

    gołębie

    BAŻANCIAKI (OTIDIPHABINAE) DRONTY (RAPHIDAE) GOŁĘBIE (COLUMBINAE) KOROŃCE (GOURINAE) TRERONY (TRERONINAE) ZĘBACZE (DIDUNCULINAE)
    Przegląd gatunków - stepówki

    GOŁĘBIE (COLUMBINAE)

    rodzaj-GOŁĘBIAK (ZENAIDA)

  • opis gatunku
  • hodowla
  • Gołębiak karoliński(Zenaidura macroura)

    Wystepuje poł.USA, środkowej Amerykce i Antylach (KUBA) Jego środowiskiem są łąki i zarośla leśne,szczególnie w pobliżu wód. Gniazda buduje z patyków w zaroślach i lasach na konarach drzew iglastych.
    Wierzch ciała brązowy pokryty ciemnymi plamkami. Głowa, przód szyi oraz spód ciała różowopłowe. Ogon długi, klinowaty, sterówki są biało zakończone. Głowa mała, z niebieską obrączką oczną oraz ciemną plamką na pokrywach usznych. Szyja smukła, purpurowy połysk na jej bokach 'ledwo widoczny u samicy'. Nogi czerwone.
    Masa ciała 96 do 170 g ,Długość 22.50 do 36 cm ,Rozpiętość skrzydła 142 do 150 mm.

    Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/s06367sp/public_html/gdzik/opdzik/odcgat.inc on line 20
    -gat

    Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/s06367sp/public_html/gdzik/opdzik/odcgat.inc on line 23

    Strona powstała w 2001r. Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2001-2020